Cine este Baraba?

Dornic ca întotdeauna ca Dumnezeu să aibă pentru mine un gând, într-o dimineaţă obişnuită am luat Biblia şi nu am reuşit să citesc decât trei versete.

Nici Irod nu I-a găsit nici o vină, căci ni l-a trimis înapoi; şi iată că Omul acesta n-a făcut nimic vrednic de moarte. Eu deci, după ce voi pune să-L bată, Îi voi da drumul. […] Ei su strigat toţii într-un glas: „La moarte cu Omul acesta şi slobozeşte-ne pe Baraba” (Luca 23.15, 16, 18)

Mi-am dat seama că desi auzisem cuvintele astea de atâtea ori si predici nenumărate despre această scenă, ceva m-a răscolit şi nu eram deacord cu ce se întâmplase acolo. Oarecum mă simţeam printre cei de acolo, prin mulţimea gălăgioasă dar eu aveam o altă problemă: cine este acest Baraba?

Logic, dacă toţi erau conştienţi că Omul acela nu are absolut nici o vină, ba mai mult Omul acela săvârşise atâtea vindecări în mijlocul lor, le făcuse numai bine iar lor le trebuie liber pe Baraba. Oare să fie mai bun Baraba? Repede am încercat sa aflu cine este acesta. Biblia spune despre el următoarele:

 • Baraba era un tâlhar (Ioan 18.40)
 • Baraba era un ucigaş (Marcu 15.7)
 • Baraba era un instigator la terorism politic (Luca 23.18 ş.urm)
 • Baraba era un „erou” vestit (Matei 27.16)

Păi stai puţin, nu e deloc cea mai bună alegere!! Mă gândeam totuşi că mulţimea vrea să elibereze vreun sfânt, vreun proroc, vreun om închis pe nedrept. Cred ca dacă eram acolo, le spuneam tuturora că au aiurit. Cum să eliberezi un pericol public şi să dai la moarte un Om în care nici Pilat, nici preoţii cei mai de seama, nici fruntaşii sinagogii nu au găsit absolut nici o vină. Este de-a dreptul revoltător.

Şti ce este foarte interesant? Am citit odată despre Baraba că acesta avea nume petronimic (nume pe care îl poartă (după tată) toți membrii unei familii; nume de familie), era fiul tatălui. Am stat atunci o clipă pe gânduri şi apoi am zis: DA, Omul acela a fost dat la moarte nu pentru că merita, ci aceasta fusese voia lui Dumnezeu Tatăl. În Isus nu s-a găsit nici o vină, dar era singurul care putea ispăşii omenirea de la moartea la care fusese condamnat Baraba. Ei nu ştiau că aceasta era menirea Omului. Am înţeles că prin moartea lui, eu şi tu devenisem oameni liberi.

Eu, tu şi întreaga omenire suntem defapt Baraba!

Prin moartea Omului, eu am devenit „fiul Tatălui”. Din tâlhar vrednic de moarte, a plătit pentru mine prin propria-I viaţă, acum eu sunt liber de păcate. Biblia spune că plata pacatului este moartea, dar darul lui Dumnezeu este viaţa veşnică (Romani 6). Suntem fiii Tatălui! Închisoarea în care eram noi, ca fii ai lui Dumnezeu, era închisoarea păcatului iar El ca Tatăl nostru a venit să moară în locul nostru ca noi să fim liberi. Defapt, Omul acela venise să-şi slobozească fiii.

Cine este Baraba? Am inchis Biblia şi nu mai eram acel tip revoltat, ci înţelegând aceste lucruri, m-am pus pe genunchi şi am mulţumit Tatălui că sunt un Baraba liber.

8 gânduri despre „Cine este Baraba?”

 1. Cred că acum ne este uşor să putem spune că dacă am fi fost şi noi acolo, printre cei care au strigat : ” La moarte cu Omul acesta şi slobozeşte-ne pe Baraba” , nu am fi spus asta, ci doream ca Isus Cristos să fie eliberat.Dar asta se întâmplă azi, când avem deja ochii spirituali deschişi.
  Astăzi eu pot vedea cum Dumneyeu lucrează în viaţa mea şi am parte de Har din partea Lui.Însă în urmă cu câţiva ani, nu cred că puteam să văd lucrurile în felul acesta, deoarece rătăceam pe căile întunecate ale acestei lumi, o lume care îţi promite multe, dar, după ce te-a prins în plăcerile ei, râde de tine şi îţi dovedeşte că nu ai nici o valoare.
  Dacă Dumnezeu nu mi-ar fi deschis ochii în urmă cu puţin timp, nu aş fi avut putere sa accept jertfa Fiului Său pentru mine.Dar acum am şi eu puterea de a-I mulţumi lui Isus Cristos că a murit El în locul meu si că acum sunt un Baraba liber.
  Fiecare din noi este un Baraba, pentru că El a murit în locul meu şi în locul tău !

  Apreciază

 2. Referitor la ce am scris mai sus : „Fiecare din noi este un Baraba, pentru că El a murit în locul meu şi în locul tău” !
  Depinde de noi cărui tip de Baraba aparţinem.Poţi fi un Baraba liber, care a acceptat jertfa Domnului Isus, sau poţi să fii un Baraba încătuşat !

  Apreciază

  1. Cred ca din perspectiva lui Dumnezeu, El a eliberat intreaga omenire de sub robia pacatului. Intr-adevar acum fiecare om alege sa traiasca ca fiu liber prin jertfa rascumparatoare a lui Cristos sau sa ramana iar in inchisoarea pacatului. Multumesc de precizare.

   Apreciază

 3. Dragii mei, am citit si eu comentariul despre Baraba, insa eu nu ma simt ca fiind un Baraba. Am revazut filmul Isus din Nazzaret si am fost curios sa stiu daca acest Baraba este acelasi cu cel descris in epistolele lui Pavel. Am stat si am reflectat la Jertfa Suprema a lui Isus si am incercat sa imi imaginez cum m-as fi comportat in aceleasi circumstante. Il scuipam si eu, il loveam? nu, nu cred pt ca nu fac aceste lucruri nici azi, nu lovesc si nu scuip pe nimeni. Dar totusi… Pe cine as fi ales daca eram in multime? Va provoc sa va puneti in locul multimii. Noi facem parte din multime. Pe isus sau pe Baraba? Ma uit la mine azi si incerc sa realizez ce aleg eu? pe Isus? sau pe Baraba? hm. In biblie spune: „Cautati mai intai Imparatia Cerurilor…..” Iar dimineata am citit Coloseni 3:2 „Ganditiva la lucrurile de susnu la cele de pe pamant”. Deasemenea stau si ma uit la mine si ma intreb, ce ma tine departe de cele de sus? Sufletul meu este mahnit acum pentru lucrurile de jos, sunt doborat de situatia in care ne aflam, financiara, familiara, sociala, saracie, pacate. Ma uit la Iov, el lauda pe Dumneazeu cand era cel mai nenorocit. Si sotia lui spunea:” Blastama pe Dumnezeu si mori” pentru at esti de nenorocit si cat te chinui. Nu ma pot pune in situatia lui dar oare as ramane langa Dumnezeu?
  Ganditiva la Situatia lui Isus cat de mult bine a facut… vindecari, invieri, iertare pacate, hraneste multimi. Nu era suficient pt multimea care la ales pe baraba sa il aleaga pe Isus? Hai sa ne gandim cum as fi gandit eu. Pai… daca pana acum a facut atatea lucruri dc nu se salveaza? Ar fi putut? Pai… dc nu o face, dc accepta sa fie batjocorit asa? nu cumva nu poate? este limitat? nu mai are putere? pai sa faca si acum minunile pe care am auzit ca le facea. Pai dc nu le face? Este un profet mincinos. A facut numai minuni contrafacute. De e nu se salveaza acum? Pai sa va spun eu ce as fi facut eu in aceste circumstante. Nu sunt tare ci sunt slab si sigur in aceasta situtie as fi strigat ca sa il dea pe Baraba. Pai Baraba era un zelot, a omorat un roman sau .. se bate pentru libertatea noastra(a lui israel de sub roma) Ucenicii au fugit, Petru a tagaduit ca ar fi un urmas a lui Isus. Pai Petru la cunoscut personal, a trait cu el, a mancat cu El, a auzit fiecare cuvant direct de la El. Isus ne spune ca”Vor fi atatia care isi doresc sa auda ce spune EL cum auzeau ei”. Si totusi, nu l-au urmat.

  As fi strigat elibereaza pe Baraba cu siguranta.

  As fi putut el sa imi arate ca El este Fiul lui Dumnezeu?
  Da.
  Un singur cuvant si ar fi coborat intreaga oaste cereasca in ajutorul Lui.

  Dar ne-a iubit atat de mult incat nu a facut aceasta. A suferit in continuare. Satana asta ar fi vrut. Si spus: Doamne, iarta-i caci nu stiu ce fac.

  si azi aleg pe Baraba in fiecare zi. gandindu-ma la lucrurile de jos, uitand sa Il cunosc pe Isus, sa studiez despre El, sa am experienta cu El sa fie El mai bun prieten al meu. Sa mint, sa nu vorbesc despre el, sa fiu prefacut, sa nu ma intereseze de aproapele meu. si cate si mai cate.

  Nu pot decat sa Il rog pe El ca sa ma ierte pentru am ales pe baraba si sa ma ajute sa il descopar in toata frumusetea caracterului Lui sa imi dea intelepciune sa fiu aproape si sa il aleg pe El ca Mantuitor. imi dea putere ca sa stau aproape si la revenirea Lui sa poata sa imi spuna „bine rob bun si credincios”.

  Te rog Doamne sa imi ierti pacatele mele si sa iti aduci aminte de mine atunci cand vei veni pe norii cerului. Amin

  Apreciază

 4. „Acolo”, in piata, erau evrei asupriti de romani, care aveau de ales intre Baraba, un revoltat care lupta atunci pentru eliberarea tarii, si Isus, care spunea „Dati Cezarului ce este al Cezarului” si ca va merge in ceruri pentru a ne pregati un loc. Omul simplu, care inca nu a ajuns la credinta in Isus, a ales libertatea prezenta fata de ELIBERAREA viitoare.
  Dar, mult mai important, TOT ce s-a intamplat in acele zile a facut parte din planul lui Dumnezeu, care L-a trimis pe Isus pe pamant pentru a ne izbavi de pacate prin sacrificiul pe cruce !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s