Niciodată NU EŞTI SINGUR(Ă)

Sentimentul de singurătate este extrem de periculos pentru oricine. Singurătatea este defapt un sentiment de gol interior care conduce la izolare, tristeţe, descurajare, nefolositor pentru cei din jur, etc. Desigur, când mă gândesc la sentimentul de singurătate, el este de mai multe feluri. Un psiholog creltin pe nume Craig Ellison subliniază trei feluri de singurătate: singurătate emoţională, singurătate socială şi singurătate existenţială.

Cauzele sentimentului de singurătate sunt multiple. Aici putem vorbi despre: imagini neadecvate de sine, relaţii familiale precare, stare socială grea, teamă, timiditate, respingere, boli, conflicte nerezolvate, sentimentul că nu eşti înţeles, ruperea unei relaţii, cauze spirituale, etc.

Efectele sentimentului de singurătate sunt la fel de multiple. Cu siguranţă nu le pot eu cuprinde pe toate, ci doar enumăr câteva: dependenţa, depresie, disperare, violenţă, abuz de droguri, efecte fizice şi efecte spirituale.

Viaţa de multe ori rezervă anumite lucruri nedorite pentru fiecare om. După părerea mea, sentimentul de singurătate cred că este experimentat de fiecare dintre noi măcar câteva momente din viaţă, însă fiecare în alt mod şi desigur involuntar. Ceea ce vreau să subliniez în gândul acesta, este legat de faptul că niciodată un om care caută pe Dumnezeu, nu este singur(ă). Nu este atât de grav când omul simte singurătate d.p.d.v. omenesc, cât este de grav atunci când te părăseşte însuşi Dumnezeu. Avem exemple în Biblie când Dumnezeu şi-a întors faţa dinspre anumiţi oameni (avem aici exemplul lui Saul din 1 Samuel 15, unde Dumnezeu se leapădă de Saul din pricina neascultării acestuia de porunca divină).

Ideea pe care doresc să o subliniez este că ochiul lui Dumnezeu este permanent îndreptati spre noi. Cu mult mai mult, atunci când credem că suntem absolut singuri. Chiar dacă poate toată ziua aleargă pe lângă noi colegii, familia, prietenii, sentimentul singurătăţii persistă. Atunci, rămâne numai Dumnezeu, dar este important să rămână. Dumnezeu e totul pentru mine. Unul dintre Psalmi accentuează ideea existenţei lui Dumnezeu peste tot, spunând: „unde voi fugi departe de faţa Ta”? Nici lui Dumnezeu nu îi place singurătatea, în ceea ce îl priveşte pe om. Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur” (Genesa 2.18). Astfel, din punctul lui Dumnezeu de vedere, singurătatea nu este bună, astfel El ajută omul în această privinţă. Nu mă refer aici numai în cazul căsătoriei, ci şi cu privire la sentimentul de singurătate. Ca şi cunoscători ai voii divine, e deosebit de important să nu ne lăsăm amăgiţi de şoapte străine, atunci când apar astfel de clipe în viaţă. Dumnezeu este de partea ta. Este de partea celor care îţi pun toată încrederea în El. Am avut multe momente când credeam că sunt singur. Pur şi simplu mă prabuşeam pe genunchi şi stăteam de vorbă cu Creatorul meu, iar El, în dragostea Sa, mă consola, mă întărea, îmi răspundea, îmi dădea avânt să pot merge mai departe plin de încredere că întotdeauna El e cu mine!

Este deosebit de important să nu lăsăm o clipă de felul acesta să ne ruineze viaţa întreagă. Pe proprie experienţă ţi bazat pe Sfânta Scriptură afirm cu tărie faptul că niciodată nu esti singur(ă). Dumnezeu e mereu lângă noi. Ideea e că nu Îl vedem, nu ne uităm în direcţia unde este El, ci alegem necontrolat să privim înspre primul „alin”, care de multe ori nu este altceva decât viclenia celui rău. Privind spre Dumnezeu, „ofertele” celui rău, care sunt la tot pasul (droguri, gânduri murdare, violenţă, etc), nu ne vor tenta.

Crede-mă, niciodată nu eşti singur(ă)!!!


2 gânduri despre „Niciodată NU EŞTI SINGUR(Ă)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s