Pedeapsa sau credinta

credeAm trait de cateva ori diferite situatii care am incercat sa le gasesc un temei logic, privind si din prisma voii lui Dumnezeu. Incercand sa il cunosc pe Dumnezeu chiar si prin acele situatii usoare sau grele pentru mine, am ajuns la concluzia ca ma las dus de unele ganduri care nu sunt neaparat reale. Nu e asa ca atunci cand trece cineva printr-o situatie de boala sau de disperare sau altceva de genul acesta, majoritatea celor de langa acea persoana spun ceva de genu: l-a ajuns pedeapsa lui Dumnezeu; asa merita daca a pacatuit; Dumnezeu stie cu ce a gresit, s.a.m.d.

Citeam undeva ca acest gen de gandire, sau acest gen de oameni au radacini in cartea Iov. Prietenii lui Iov au folosit acelelasi mod de gandire in momentele dificile ale acestuia. In psihologie, acest gen de gandire este numit behaviorist. Conceptul behaviorist sustine un Dumnezeu drept care rasplateste faptele bune iar pe cele rele (pacate nemarturisite, sau alte fepte urate inaintea lui Dumnezeu) sunt pedepsite aspru. Gandind logic aceasta teorie este plauzibila. Asa este si cand in viata trecem prin diferite stari sau evenimente care ne duc cu gandul la faptul ca am gresit fata de Dumnezeu iar El ne pedepseste.

Privind exemplul lui Iov, exemplul lui Iacov (pe care multi dintre noi il „stropim” cu picurii mitocaniei, a inselatorului), totusi nu intotdeuna situatiile acestea sunt pedepse, ci poate mai degraba incercarea credintei. Atat despre Iov (cap.1-2) cat si despre Iacov, Dumnezeu descrie inaintea actiunilor faptul ca El coordoneaza viata si istoria.

Asadar scopul suferintei nu este neaparat pedeapsa divina, ci incercarea credintei. Dumnezeu a „pariat” pe neprihanirea lui Iov in fata satanei. Dumnezeu stia cine este Iov, iar cele ingaduite de El au insemnat pedeapsa divina in ochii lui Elifaz, Bildad si Tofar, prietenii lui Iov. Iov insa a cerut lui Dumnezeu lamuriri pentru situatia respectiva. Acest lucru l-a confirmat si Dumnezeu spre finalul cartii.

Dragii mei, haideti sa nu ne grabim sa vorbim cand altii trec prin situatii grele, iar cand este vorba de noi sa nu lasam ganduri negre sa se coboare la inima, ci noi sa ne curatam inima ca ajutorul lui Dumnezeu sa fie cu noi atunci cand increderea noastra in Dumnezeu este testata de El. Pedeapsa sau credinta sunt lucruri care tin de relatia npoastra sincera cu Dumnezeu. Curatia inimii te poate conduce la un dialog cu Dumnezeu insa vinovatia constiintei atrage tacere si infrangere. Dumnezeu sa fie cu voi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s